fbpx

Voor het eerst op kamers: de do’s en de don’ts

regelen
7 zaken die je al voor je verhuizing kunt regelen
29 januari 2020
tiny house
Is een tiny house de oplossing in een krappe woningmarkt?
29 maart 2020
Toon alles

Voor het eerst op kamers: de do’s en de don’ts

op kamers

Voor het eerst op kamers gaan is een spannende periode. Voor het eerst in je leven woon je niet meer onder hetzelfde dak als je ouders en je broers en zussen. Je staat dan voor het eerst op eigen benen. Er komt een hoop kijken wanneer je op jezelf gaat wonen. In deze blog geven we de do’s en don’ts wanneer je op kamers gaat.

op kamers

De juiste kamer

Als je in Amsterdam op kamers gaat ben je misschien al blij als je überhaupt een kamer hebt weten te bemachtigen. Toch is het verstandig om goed na te denken voor je de beslissing voor een kamer neemt. Bedenk of je de huur kunt betalen van je bijbaan, studielening en eventueel een bijdrage van je ouders. Het is ook goed om stil te staan bij de huurovereenkomst. Sommige verhuurders stellen een jaarcontract op. Bedenk dan goed of je zeker weet dat je een jaar in deze kamer wilt blijven, je kunt er na een aantal maanden namelijk niet zomaar vanaf.

Je kamer inrichten

Een van de leukste dingen van op kamers gaan is natuurlijk dat je deze kamer helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten. Afhankelijk van wat er in je huurcontract staat kun je de muren verven in de kleur die jij het mooist vindt. En je kunt je kamer vullen met leuke meubels en accessoires. Alles bij elkaar kan dit best een hoop geld kosten. Vraag daarom aan mensen in je omgeving of ze misschien iets over hebben. Als je via-via aan een leuk bureau, magnetron of kledingkast kunt komen kan dit een hoop schelen. Ook in tweedehands winkels kun je veel leuke dingen vinden als je goed kunt zoeken.

Verhuizen

Als het eenmaal zover is dat je je nieuwe kamer kunt betrekken moet je jouw spullen van het huis van je ouders naar je nieuwe stek verhuizen. Misschien heb je ook al een uitzet bij elkaar gespaard die mee gaat naar je nieuwe kamer. Ondanks dat je geen hele woning hoeft te verhuizen, heb je vaak toch meer (grote) spullen dan je van tevoren denkt. Wij kunnen je helpen om bijvoorbeeld de grote meubels te verhuizen. Veel studentenkamers in Amsterdam zijn op een hoge verdieping gevestigd. Het kan dan handig zijn om een verhuislift te huren. Hiermee hoef je jouw meubels niet via een smal trapgat naar boven te tillen, maar kunnen ze langs de gevel door het raam getild worden.

Inburgeren

Als je eenmaal gevestigd bent in je nieuwe kamer is het tijd om je huisgenoten en je nieuwe buurt te leren kennen. Je gaat de komende tijd veel tijd met deze mensen doorbrengen, dus het is leuk om een goede band met ze op te bouwen. Je huisgenoten kennen waarschijnlijk ook alle gezellige kroegjes in de buurt. Zij kunnen je helpen om in no time ingeburgerd te zijn op je nieuwe plek.