fbpx

Verhuizen, wat doe je met je planten?

verhuizen met huisdieren
Verhuizen, wat doe je met je huisdieren?
13 mei 2018
housewarming party
Tijd voor de housewarming party!
30 augustus 2018
Toon alles

Verhuizen, wat doe je met je planten?

verhuizen, wat doe je met je planten?

Wanneer je gaat verhuizen, moet je vaak al een hoop achterlaten. Je oude huis, je oude buurt en wellicht ook wel je oude tuin. Omdat veel mensen op een bepaalde manier toch wel gehecht raken aan hun planten, geven we hier wat tips over verhuizen, wat doe je met je planten?

Verhuizen, wat doe je met je planten?

Voor het verhuizen van planten in potten, is het eenvoudig; pak ze goed in en zorg dat ze netjes en heel overkomen naar jouw nieuwe adres. Geef ze een mooi plekje in huis en let wel op of het een plant is die graag in de zon staat of juist meer een schaduw plekje nodig heeft. Maar wat doe je met je vaste planten in de tuin? Dat ligt natuurlijk helemaal aan de soort en de grootte van de plant, struik of boom.

Om juridische geschillen te voorkomen is het goed om je te beseffen dat de planten in de tuin onder het onroerend goed vallen en bij de verkoop van je huis dus eigendom worden van de nieuwe eigenaar. Maak daarom vooraf goede afspraken met de nieuwe eigenaar wanneer je van plan bent je planten uit de tuin mee te verhuizen.

Bomen

Het verhuizen van een hele boom is een immense klus en kan vaak alleen door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd. Maar er is wel een manier om je geliefde boom deels mee te verhuizen en hem in je nieuwe tuin weer op te laten groeien. Namelijk stekken! Omdat het stekken niet altijd in een keer goed gaat, raden we je aan om hier al zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Zo heb je tegen de tijd dat je echt je huis uit gaat een goed gewortelde stek, die vrolijk verder kan groeien op je nieuwe plekje. De beste tijd om een boom te stekken is in de winter.

Lees op deze site nog meer tips over het stekken van bomen. Per soort kan het stekproces verschillen, google dus vooral even op de soort die je wilt gaan stekken, voor een optimaal resultaat. Stekpoeder kun je halen bij het tuincentrum en kan de wortelgroei van het stekje bevorderen.

Struiken en andere planten

Struiken en vaste planten kun je met een schep uitsteken. Zorg ervoor dat er een flinke kluit aan de plant blijft zitten en dat er zoveel mogelijk wortels meegaan. Hou de kluit goed nat. Op de nieuwe plek kun je de kluit eventueel scheuren, zodat je meerdere planten neer kunt zetten. Let altijd wel op de omstandigheden, bijvoorbeeld de ligging en de schaduw, maar ook de grondsoort kan anders zijn. Zoek via google de ideale omstandigheden op voor jouw planten, dan staat jouw nieuwe tuin binnen mum van tijd weer vrolijk in bloei!