fbpx

Kinderen en een verhuizing

hoe was het al weer aangesloten?
Hoe was het ook alweer aangesloten?
15 februari 2018
grofvuil
Grofvuil bestellen
8 maart 2018
Toon alles

Kinderen en een verhuizing

kinderovang

Mijn zoontje wordt binnenkort 5 jaar. Ik probeer hem zo goed als mogelijk voor te bereiden op onze verhuizing. Hoewel we niet heel ver weg verhuizen, zullen we toch in een nieuwe buurt komen te wonen. Daar zal hij ook naar een nieuwe school gaan. Een verhuizing kan voor kinderen een aangrijpende aangelegenheid zijn, dus we proberen er maar het beste van te maken. 

Voorbereiding

Sinds het eerste moment dat we wisten dat we zouden gaan verhuizen, hebben we dit besproken met mijn zoontje. We zijn samen al een aantal keer naar onze nieuwe straat gaan kijken. We hebben ook al een afspraak gemaakt op de nieuwe school, die we samen alvast gaan verkennen. Het lijkt nog niet echt reëel voor hem, maar hij krijgt er toch al wel een beeld bij. We praten er thuis dan ook veel over. Hij heeft het er vooral moeilijk mee om zijn speelkameraadjes uit de klas achter te moeten laten.

Kinderen betrekken bij de verhuizing

Hoewel hij nog maar een kleuter is, heeft hij al wel vaak een eigen mening en natuurlijk altijd heel veel vragen. Ik vind het dan ook fijn om hem te betrekken in bepaalde keuzes. Zo geef ik hem enige inspraak in de keuzes voor zijn nieuwe kamer, zoals de kleur van de verf. Samen kiezen we een nieuw bedje uit met bijbehorend meubel. Ik zie dat zijn onzekerheid over de verhuizing daardoor langzaam aan verandert in het aangaan van een spannend avontuur.

Inpakken

De grote dag komt dichterbij en meer en meer spullen verdwijnen in de verhuisdozen. Ik geef ook mijn zoontje een paar dozen, waarin hij zelf zijn speelgoed kan verzamelen. Hij begrijpt nu echt dat de grote stap dichterbij komt. Niet alles verdwijnt direct in dozen, zodat hij nog wel wat vertrouwde spulletjes bij zich heeft. Ook voor de dag van de verhuizing zelf.

Op de dag zelf

Overigens zal hij op de dag van de verhuizing zelf een dagje bij opa en oma verblijven. Wij hebben op dat moment natuurlijk al genoeg aan ons hoofd en willen hem niet onnodig veel stress geven. Als hij wat ouder was geweest, had hij ons natuurlijk kunnen helpen. Maar er is nog genoeg te doen achteraf en met het uitpakken van de spulletjes, kan hij best een steentje bijdragen.

Na de verhuizing

Ik beloof mijn zoontje dat zijn vriendjes van de vorige school nog geregeld mogen komen spelen en dat we gaan kijken voor een leuke nieuwe sportclub in de nieuwe buurt. Daar kan hij vast snel wat nieuwe kameraden maken.