Piano naar: Een niet al te grote digitale piano pak je simpel op onder je arm. Misschien ben je na een aantal trappen buiten adem, maar je muziekinstrument staat wel boven. Precies waar je hem wilt hebben en geen probleem dat hij tegen de gedeelde muur met de buren staat. Het geluid van het elektronische toetsenwonder is echt fantastisch en met een headset speel je zonder iemand te storen tot in de vroege uurtjes. Ook de aanschafprijs was goed te doen, al was de kwaliteit met iedere euro ook een toontje lager of hoger. Maar toch… iedere keer weer als je bij je oom op visite bent streel je even over de glanzende zwarte lak van de voor jou pas echte piano. Een akoestisch instrument, nog van je tante. Bij je oom verschijnt direct een brede glimlach. ‘Ga je gang maar hoor! Ik zet ondertussen wel even koffie.’
Een akoestische piano is voor veel mensen een waardevol bezit. Niet alleen vanwege de aanschafkosten, maar ook vanwege de emotionele waarde. Soms gaat de piano al generaties lang mee. De lichte gebruikssporen lijken de kast alleen maar mooier te maken en tijdens het spelen waant je oom zich terug naar feest- en hoogtijdagen, samen met familie en vrienden. Zo’n familiebezit hou je natuurlijk met liefde in ere.
Akoestische piano’s vergen wel meer onderhoud en ook moet de pianostemmer regelmatig langskomen. Daarbij zijn piano’s nuchter gezien nogal onhandige en zware instrumenten om te verhuizen. Ook zijn ze kwetsbaar tijdens transport en opslag. Bij de aankoop van een nieuwe woning levert dat nogal eens zorgelijke blikken op. Waar komt de piano? Hoe is de akoestiek hier en het trappenhuis ziet er toch wel erg smal uit.
Een piano naar driehoog moet niet alleen door een trappenhuis, maar vaak ook nog door gangen en deuren. Laat het verhuizen van zo’n waardevol bezit daarom liever aan de verhuizer over. Via de trap, met een lift of met een takel; er zijn voldoende hulpmiddelen en ervaren mankrachten om de piano op zijn nieuwe plek te installeren.