Joep heeft buikpijn. Wat witjes zit hij in een hoekje van zijn kamer. Mama heeft het druk. Ze pakt al zijn kleren uit de kast en stopt ze in een grote doos. ‘Mama, hoeveel nachtjes nog?’ Na een diepe zucht zegt ze dat hij dat niet steeds opnieuw moet vragen. Ook al zijn sokken gaan in de doos. ‘Zaterdag, Joep… dan komt de grote verhuiswagen.’ Met een diepe rimpel op zijn voorhoofd probeert hij uit te rekenen of dat nu nog 2 of 3 nachtjes zijn. Aan de kast hangt een tekening van Nina, zijn buurmeisje. Nina woont straks heel ver weg.
Verhuizen met een gezin is een hele opgave, vooral qua timing. ‘Wat en wanneer’ bijvoorbeeld, is bij het inpakken vaak een lastige vraag. Voldoende schone kleding voor iedereen. De meest favoriete knuffels en speeltjes pas op de laatste ochtend? Allerlei kleine dingen passeren de revue en de lijst met zaken waar je aan moet denken lijkt alleen maar te groeien. Ondertussen hebben je kinderen vooral behoefte aan rust en daarbij ook aan zoveel mogelijk aandacht. Het is een ingrijpende periode voor ze. Het lijkt een open deur, maar een degelijk lijstje met het ‘wat en wanneer’ geeft rust en overzicht. Voor de wat grotere kinderen kan het ook helpen om hier samen over na te denken. Hoe meer betrokkenheid, hoe beter ze naar de verhuizing toegroeien.
Joep wordt echt verdrietig als hij zich bedenkt dat hij straks niet meer iedere dag met Nina kan spelen. Ze zijn echt maatjes en ook al is hij nog maar vijf, de vriendschap is daardoor niet minder hecht dan die van grote mensen. Als ouder mis je straks misschien ook je buren en je vrienden om de hoek, maar je kunt zelf op ieder moment beslissen om weer eens iets af te spreken. Een kind kan dat niet. Ook vriendjes en vriendinnetjes op school raken bij een verhuizing vaak uit het zicht. Praat hierover met je kind(eren) en spreek bijvoorbeeld af dat jullie snel na de verhuizing een logeerpartijtje of uitje gaan regelen. Iets leuks om naar uit te kijken helpt echt bij het afscheid.
Vaak wordt er wel van te voren een bezoekje gebracht aan een nieuwe school. Enthousiaste uitroepen en bemoedigende woorden zijn dan goedbedoeld, maar het blijft echt een hele grote verandering. Misschien kan het wat helpen om ook nog eens samen met je kind naar de website van de school te kijken. Op bijna iedere site staan wel leuke foto’s. Van avondvierdaagsen tot aan sinterklaasvieringen. Ook vind je vaak foto’s van de leerkrachten en de school zelf. Samen nog eens rustig kijken met daarbij wat uitleg maakt alles vast wat vertrouwder.