
Voor het eerst op kamers: de do’s en de don’ts
26 februari 2020
Zou jij verhuizen voor je baan?
29 april 2020Iedereen die op zoek is naar een woning in Amsterdam of elders in de randstad weet dat er maar weinig (betaalbare) woningen beschikbaar zijn. Zodra een huis te koop wordt aangeboden, wordt deze soms dezelfde dag nog boven de vraagprijs verkocht. Het lijkt voor woningzoekers onmogelijk om een koophuis te vinden. Voor huurhuizen geldt eigenlijk hetzelfde, er zijn te weinig huizen beschikbaar voor alle woningzoekers. Mensen die op zoek zijn naar een huis komen hierdoor wél op creatieve ideeën. Zou een tiny house de oplossing kunnen zijn voor onze krappe woningmarkt?
Wat is een tiny house?
Een tiny house is een woning van maximaal 50 vierkante meter, gebouwd op duurzame wijze. Het enige dat je voor een tiny house nodig hebt is een stukje grond om het op te bouwen. De tiny houses zijn een trend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar ook in Nederland worden er steeds meer kleine duurzame huisjes gebouwd. Het water en energieverbruik van een tiny house is uiteraard veel lager bij een tiny house, wat ook nog eens kosten bespaart.
Wat kost een tiny house?
Het lijkt misschien super goedkoop om in een tiny house te gaan wonen. Toch zijn er belangrijke kosten waar je rekening mee moet houden. In de eerste plaats is dat voor de bouw van het tiny house. Als je handig bent kun je zelf een tiny house bouwen, houdt dan rekening met ongeveer 35.000 euro. Een kant-en-klaar huisje kost al snel 70.000 euro. Daarnaast heb je grond nodig om het huisje op te bouwen. Sommige gemeentes stimuleren de bouw van tiny houses en stellen hier kleine kavels voor ter beschikking. Deze kavels kun je door middel van erfpacht voor enkele honderden euro’s per maand huren van de gemeente. Het kopen van een kavel kost veel meer, zeker in de omgeving van Amsterdam. Tot slot zijn er nog de vaste woonlasten, zoals elektriciteit, watergebruik en riool. Deze kosten zijn over het algemeen lager, omdat er maar een klein huisje verwarmd en verlicht moet worden.
Andere creatieve oplossingen
Er zijn meer oplossingen om ondanks de krappe woningmarkt toch een geschikte woning te vinden. Zo kiezen veel (jongere) mensen ervoor om een woning te delen met huisgenoten. Je hebt je eigen slaapkamer, maar deelt de woonkamer, keuken en badkamer. Ook maakt de hospita een terugkeer. Een alleenstaande dame of heer stelt een deel van zijn of haar woning beschikbaar voor een huurder. Ook hier maak je gebruik van dezelfde keuken en badkamer, maar de woning is in principe van de hospita.
Is het jou gelukt om een leuke woning in Amsterdam of elders in Nederland te vinden? Top! Wij helpen je graag om je spullen te verhuizen naar je tiny house, deelwoning of de zolder bij een hospita.